E-urile din Mancare
Stiti ce cunt E-URILE ? A'ti vazut cumva cum arata un E-u ? ;) intrebare de baraj!!!
Daca nu iata mai jos cateva Avatare cu E-uri, am zis cateva pentru ca nu ar fi timp sa stau zile intregi sa adun informatii despre toate E-urile cunoscute si Folosite. Pentru cei care nu stiu ce sunt E-urile?: Aditivii alimentari si reprezinta cea mai noua provocare in materie de nutritie.
" Pentru usurarea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, acesta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata international. Denumirea de pe eticheta este alcatuita din litera "E" urmata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea, in cazul produselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foarte lungi. De exemplu Neohesperidina DC, un indulcitor, va fi scris simplu: E 959. Utilitatea devine evidenta in cazul Hidroxipropilmetil celulozei - E 464 (gelificant). Ce sunt asadar aditivii alimentari?
Aditivii alimentari apartin urmatoarelor categorii: - conservanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme; - antioxidanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii);
- acidifianti - substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru; - substante-tampon - folosesc la reglarea si la mentinerea pH-ului specific alimentului; - antispumanti - se folosesc pentru reducerea si prevenirea spumei; - emulsificatori - substante care fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile; - agenti de gelificare - substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor; - sequestranti - substante care formeaza complexe cu ionii metalici; - stabilizatori - substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; - substante de ingrosare - substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare;
- indulcitori - substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor;
- coloranti naturali si coloranti de sinteza; - agenti de afanare - substante care contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica; - antiaglomeranti ; - potentiatori de aroma - mentin si amplifica aroma specifica alimentului ; - substante-suport - faciliteaza transportul si utilizarea aditivilor fara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor; - enzime - folosite in industria alimentara ; - aromatizanti- se impart in trei categorii: - substante aromate naturale - se obtin din materii prime de origine vegetala sau animala;
- substante identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compozitiei cu aromele naturale, componentele fiind obtinute prin sinteza; - substante artificiale - se obtin prin sinteza, avand structura si compozitia diferite de cele naturale.
In consumarea acestora trebuie sa se tina cont de Cantitatea Zilnica Acceptabila. Aceasta reprezinta cantitatea de aditiv alimentar, raportata la kg. de greutate corporala, care poate fi consumata zilnic pe perioada intregii vieti, fara un risc semnificativ pentru sanatate."
Sursa: http://www.terapii-naturiste.com/plante/alimentatie/E-uri.htm
http://www.veggieglobal.com/nutrition/non-vegetarian-food-additives.htm
http://www.ourfood.com/Ingredients.html
http://www.codexalimentarius.net/gsfaonline/additives/index.html